Άρθρο: Πρεμ Άντρι (Γεώργιος Φραγκάκης)
Κλινικός Ψυχολόγος – Προσωποκεντρικός Ψυχοθεραπευτής


Τη Χρύσα Κατσαρίνη τη γνώρισα πριν δύο χρόνια, τυχαία, μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό. Μου έκανε αμέσως εντύπωση η παρουσία της και ειδικά το αστραφτερό της πρόσωπο που στα μάτια μου έδειχνε πως έχει μια παιδική διάθεση και την επιθυμία να επικοινωνεί. Η Χρύσα είναι απόφοιτη της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς» αλλά και του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Ένας άνθρωπος με άπειρες δεξιότητες. Ένα ανήσυχο πνεύμα που με μεγάλη χαρά σταδιακά γνωρίζω τα πολύπλευρα ταλέντα της και τη θερμή και όμορφή της ψυχοσύνθεση.

Χαθήκαμε και είπαμε να ξαναβρεθούμε. Την συνάντησα ένα πρωϊνό στο «Café Πρίζα» για να πιούμε ένα καφέ και να συζητήσουμε για χίλια δύο που ήθελα να ψάξω και να μάθω για εκείνη και τον κόσμο της. Πέρασε όμορφα η ώρα και ήταν μια εξαιρετική συνέντευξη, ανθρώπινη, την οποία σας παρουσιάζω με ιδιαίτερη χαρά για να «ξεγλιστρήσετε» και εσείς με τρόπο σε αυτά που είπαμε εμείς παρέα. Η Χρύσα, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, είναι ένας πολύχρωμος άνθρωπος και ήθελα αυτό το χρώμα να το φέρω στο περιοδικό μας για να το ομορφύνει και να του δώσει φως.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε αυτή μας την κουβέντα με την επαγγελματική σου ταυτότητα. Εξήγησέ μου, τι ακριβώς κάνει ένας standup κωμικός;

Ουσιαστικά παρουσιάζει, πάνω στην σκηνή, έναν κωμικό μονόλογο τον οποίο γράφει ο ίδιος. Παρόλα αυτά, για μένα είναι πολλά περισσότερα. Θα έλεγα πως είναι τρόπος ζωής πια.

Τρόπος ζωής λες. Θα ήθελα να καταλάβω πως το εννοείς.

Δεν υπάρχει στην ουσία η καθημερινότητα μου πέρα από το standup comedy. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια στιγμή της ζωής μου που να κλείνομαι και να λέω πως «τώρα δεν θα κάνω τίποτα σχετικά με το standup». Ας πούμε, μπορεί να καθόμαστε εμείς εδώ για να κάνουμε τη συνέντευξη και να σου πω ξαφνικά «περίμενε», να βγάλω το κινητό μου και να ηχογραφήσω κάτι που μου ήρθε εκείνη τη στιγμή στο μυαλό ή κάτι που είπες και θεώρησα ότι μπορεί να βγάλει κάποιο αστείο. Επίσης, όταν έχω μία παράσταση είναι ταυτόχρονα και η έξοδος της εβδομάδας μου (αν είναι από τους καλούς μήνες εχουμε 2-3 παραστάσεις την εβδομάδα!). Επίσης οι φίλοι μου εδώ στην Αθήνα, είναι κωμικοί κατά κυριο λόγο. Οπότε η ζωη μου περιστρεφεται γύρω από την δουλεία μου. Και ειμαι πολύ ευτυχισμενη για αυτό!

Ακούγεται σαν να είναι γεφυρωμένη η δουλειά με τη ζωή σου.

Ακριβώς! Εφάπτεται απόλυτα η ζωή μου με αυτό που κάνω. Δηλαδή οτιδήποτε μπορεί να παράγει αστείο στην καθημερινότητα μου το χρησιμοποιώ.

Έχω στο μυαλό μου, όπως σε ακούω τώρα, τον Robin Williams που έφυγε πρόσφατα απ’ τη ζωή. Ήταν ένας μεγάλος κωμικός και παράλληλα έπασχε από μανιοκατάθλιψη. Πώς το εξηγείς αυτό;

Για μένα ο κωμικός και η θλίψη είναι σχεδόν αλληλένδετα. Ο Ρίτσος έχει πει κάτι που αγαπάω πάρα πολύ: «Έχεις ακόμα να κλάψεις πολύ, ώσπου να μάθεις τον κόσμο να γελάει» και έχει δίκιο. Άλλωστε, τα πιο δυνατά αστεία , έρχονται από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ζωής, ουσιαστικά η κωμωδία είναι τραγωδία συν χρόνος. Έχεις αναρρωτηθεί γιατί ο κόσμος γελάει στις κηδείες; Γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη και από τα δύο συναισθηματα για να ισορροπήσει.. Υπάρχουν ας πούμε στιγμές που ειμαι στο σπίτι και θελω να μεινω μονη μου, να ηρεμήσω. Περνάω τις «φάσεις» μου. Είναι και αυτό κομμάτι της ζωής μου, κομμάτι της δουλειάς μου. Αλλά κατά κύριο λογο η ζωη μου περιβάλλεται από γέλιο.

 Άρα ένας standup κωμικός κυοφορεί μέσα του και τις δύο του πλευρές

Ξεκάθαρα.. Πρέπει να βιώνουμε και να αναγνωριζουμε όλη την γκάμα των συναισθημάτων μας. Γιατί αν δεν αναγνωρίζεις τα συναισθήματα που κουβαλάς μέσα σου δεν μπορείς να τα επικοινωνήσεις ύστερα στον κόσμο. Είναι σημαντικό να γνωρίσεις καλά τον εαυτό σου ώστε να μπορείς να μιλήσεις για αυτόν επι σκηνής. 

Θυμάμαι πως στην κωμωδία σου αυτοσαρκάζεσαι πολύ. Μιλάς για σένα –για τα προβλήματά σου και τα βάσανά σου- πράγματα πολύ προσωπικά Όλα αυτά βρίσκεις ότι είναι ταυτόχρονα και θεραπευτικά;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκίνησα το stand up με την ιδέα ότι θα κάνω ψυχανάλυση μέσα από αυτό. Ήταν κυρίως μία υποσυνείδητη επιλογή που απλά βγήκε στην επιφάνεια μετά από λίγο καιρό, όταν ήξερα καλά τον εαυτό μου και ήξερα τι ήθελα να κάνω. Για το αν είναι θεραπευτικό, προφανώς και είναι, γιατί όπως σου είπα και πριν, τα περισσότερα κείμενα τα οποία αγαπάω έχουν βγει μέσα από μεγάλο πόνο. Ας πούμε, δεν μου ήταν εύκολο να κάνω πλάκα για το σώμα μου. Ο αυτοσαρκασμός είναι μια μορφή άμυνας και για μένα ήταν άμυνα μια ζωή. Οπότε το να μπαίνω στη διαδικασία να μιλάω για αυτό ασφαλώς και είναι θεραπευτικό. Γιατί καθετί που το «κάνουμε» αστείο απομυθοποιείται.

Πώς είναι αυτή η διαδικασία όταν μετουσιώνεις κάτι το οποίο ήταν τραυματικό για «σένα», σε κάτι που θα προκαλεί γέλιο;

Είναι ιδιαίτερα απελευθερωτικό και νομίζω ότι είναι μεγάλη ευλογία να μπορείς να το κάνεις αυτό. Είτε το κάνεις σαν κωμικός στην σκηνή, είτε το κάνεις στην ζωή σου.

Σε ακούω να φέρνεις και τα δύο σου κομμάτια και αναρωτιέμαι, για σένα, γιατί πιστεύεις ότι είναι τόσο σημαντικό το να γελάς;

Κοίταξε και η θλίψη είναι σημαντικό συναίσθημα, όλα τα συναισθήματα είναι απαραίτητα. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Όσο για το γέλιο…. Νομίζω ο Charlie Chaplin, χωρίς να είμαι σίγουρη, έχει πει «Μια μέρα χωρίς γέλιο, είναι μια χαμένη μέρα». Και είναι μία χαμένη μέρα! Επίσης ανακάλυψα ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας γελάνε μέχρι 400 φορές την μέρα και οι ενήλικες έχουμε φτάσει να γελάμε μέχρι 17 φορές την ημέρα το πολύ. Μπορεί εκείνα να γελάνε χωρις λόγο, με τα πόδια τους ξέρω γω, αλλά γελάνε. Και αναρωτιέμαι, εμείς τί πάθαμε πως το χάσαμε; Πότε σταματήσαμε να βρίσκουμε τις πατουσες μας αστείες;

Σε ακούω να μιλάς για τα παιδιά και μου κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Πιστεύεις πως ένας standup κωμικός πρέπει να είναι συνδεδεμένος με το παιδί μέσα του; 

Απόλυτα. Είμαστε απόλυτα συνυφασμένοι με την παιδική μας πλευρά. Αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα από μία εντελώς διαφορετική γωνία από εκείνη του μέσου ενήλικα. Συνδέομαστε με τις καταστάσεις και τα συναισθήματα με έναν διαφορετικό τρόπο και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να μεταφέρουμε στην σκηνή.

Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σου κωμικοί; Ποιός σε κάνει να γελάς;

Θα εστιάσω μόνο σε αυτούς από το εξωτερικό. Το κάνω αυτό γιατί όλους τους Έλληνες κωμικούς με τους οποίους συνεργάζομαι τους θαυμάζω και δεν μπορώ να αφήσω κανέναν απ’έξω. Σίγουρα λοιπόν θα έλεγα τον Louis Ck ο οποίος είναι στην κορυφή για μένα. Επίσης ο Dave Chappelle, Richard Pryor, Bill Burr, Dara o Briain, Tommy Tiernan… αυτό να ξέρεις θα πάρει πολύ ώρα! Μπορώ να σου λέω ονόματα σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης. Τώρα, όσον αφορά αυτούς που με κάνουν να γελάω, δεν χρειάζεται να είναι αναγκαστικά κωμικοί. Για μένα το χιούμορ είναι συνακόλουθο του υψηλού δείκτη ευφυϊας. Όποιος λοιπόν έχει χιούμορ, με κάνει να γελάω. Τόσο απλά!

Ποιά ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησες ότι μπορείς να βγάζεις τα «προς το ζην» ως κωμικός;

(Γελάει δυνατά) Λοιπόν, το θυμάμαι σαν χθες. Πρέπει να ήταν 6 Φεβρουαρίου του 2022, που είχα βγάλει το πρώτο μου “Special” και το χρηματοδότησε το HBO. Το 2022 λοιπόν ήταν η πρώτη στιγμή που κατάλαβα ότι μπορώ να βγάλω τα προς το ζην, ως κωμικός (γελάει). Ποιος βγάζει τα προς το ζην ως κωμικός; Να’ναι καλά η κυρά Ελευθερία, η γειτόνισσα, που μου φέρνει φαγητό το μεσημέρι.
Αυτό το έχουν καταφέρει κωμικοί που είναι χρόνια στον χώρο και παρουσιάζουν μονολόγους. Εγώ ξεκινησα το 2012, έχω ακόμα δρόμο. Δηλαδή προς το παρόν ίσα- ίσα τα βγάζω πέρα με τα βασικά. Θα μου πεις αυτά είναι τα προς το ζην, αλλά πρέπει και να ζεις, να πηγαίνεις και κανα ταξίδι ρε παιδί μου. Πιστεύω πως θα έρθει και αυτή η στιγμή. Δεν έχω μεγάλες απαιτήσεις, είμαι πολύ ευτυχισμένη που έστω και με αυτόν τον τρόπο μπορώ να ζω εδώ πέρα.

Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως το Facebook και το YouTube σου παρείχαν μεγαλύτερη ελευθερία ως κωμικό ή έκαναν τη ζωή σου πιο δύσκολη;

Οπωσδήποτε τo Facebook με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να προωθώ και να κάνω γνωστές τις παραστάσεις μου. Επίσης, στο να γνωρίζω ανθρώπους που μου πρότειναν δουλειές, που με βρήκαν μέσα από εκεί γιατί με είδαν σε μία παράσταση ή άκουσαν το όνομα μου από κάπου. Όσον αφορά την ενασχόληση μου με το YouTube, έχω κάνει κάποια video μέσα από το Comedy Lab. Εκεί είχα περάσει μία δύσκολη περίοδο όπου δεχόμουν διάφορα υβριστικά σχόλια, αλλά με τον καιρό έμαθα πως να τα διαχειρίζομαι.

Αν κάποιος που πρωτοεμφανιζόταν ως standup κωμικός σου ζήταγε να τον συμβουλέψεις, τι θα του έλεγες;

Γενικά, επειδή είναι ένα είδος το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο ακόμα στην Ελλάδα, λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Αν κάποιος με ρωτήσει, (γιατί δεν είμαι και αυθεντία στο είδος και εγώ τώρα μαθαίνω), θα του έλεγα να γράφει όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν έχει σημασία τι γράφει ή αν δεν του φαίνεται καλό, από τα δέκα πράγματα που θα γράψει, θα κρατήσει το ένα. Αλλά αυτό το ένα θα είναι διαμαντάκι που θα του μείνει. Να γράφει και να ακολουθεί αυτό που κάνει με πάθος!

Θα ήθελα να μου πεις πού βρίσκεσαι τώρα και τί σχέδια έχεις για το μέλλον που επιθυμείς να κάνεις.

Η Κατερίνα Βρανά έχει ανοίξει ένα comedy Club στο Γκάζι που λέγεται “Gazi Comedy Club”, είναι στο Θέατρο 104, (Ευμολπιδών 41) και παίζουμε εκεί κάθε Πέμπτη. Για μας είναι μία τεράστια ευκαιρία, γιατί είναι μια στέγη για το standup, αυτό δηλαδή που χρειαζόμαστε εμείς οι κωμικοί, να ξέρουμε ότι έχουμε έναν χώρο που θα είμαστε εκεί κάθε βδομάδα για ολόκληρη τη σεζόν, θα είναι το σπίτι μας.
Τα επόμενα χρόνια, αν είμαι τυχερή θα είμαι ακομα εδώ και θα κάνω αυτό ακριβώς που κανω τώρα! Εκτός αν με έχει πάρει το
HBO για να ανοίγω την παράσταση του Louis Ck και εντάξει, αυτό ίσως να είναι λίγο καλύτερο (δεν παίρνω και όρκο).

Αυτό αποτελεί πρόσκληση στην HBO;

Ναι. Ναι. HBO, δες με. Δεν θα με καταλάβεις γιατί μιλάω ελληνικά, αλλά δεν πειράζει! Α! και τον Louis Ck τον θέλω για άντρα μου. Δεν μπορώ τις υπερβολικές απαιτήσεις… μ’αρεσει να περιορίζομαι στα λίγα!

Πέρασε όμορφα η ώρα και τα καταφέραμε τελικά να βρεθούμε. Θα ήθελα όμως τώρα να κάνεις εσύ το κλείσιμο αυτής μας της συνέντευξης.

Τέλεια. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη και την τιμή. Ελπίζω να σας πάνε όλα καλά και να σκίσει το site, να πέφτει ο server από τα τόσα likes. Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλα. Ήταν για μένα μια πραγματικά όμορφη συνέντευξη. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δική μου η χαρά και η τιμή.

Για να κλείσετε εισιτήρια μπείτε εδώ: http://www.viva.gr/tickets/theatre/gazi-comedy-club/