Άρθρο – Φωτογραφίες : Ίρις Κολλιδά
Εικαστικός


Δεν ξέρω πόσες, ούτε πώς μοιάζουν, αλλά σίγουρα με καλοσόρισαν πανέμορφες Νύμφες φτάνοντας στον οικισμό του Νυμφαίου, ενός γραφικότατου και πανέμορφου χωριού λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Φλώρινα. Ανήκει στον οικισμό του Αμυνταίου και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1350 μέτρων. Πληροφορηθήκαμε από ντόπιους και φιλόξενους καταστηματάρχες πως στο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε Διεθνές Βραβείο Μελίνας Μερκούρη για την εξαιρετική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού αποθέματος.

animartists.com animartists.comanimartists.com Αν επισκεφθείτε τον ιστότοπο με το Αρχείο ντοκιμαντέρ της Δημόσιας Τηλεόρασης Ε.Ρ.Τ.– Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ (www.hprt-archives.gr), γράφοντας στην αναζήτηση Νυμφαίο θα δείτε διάφορα βίντεο για την περιοχή και τη γενικότερη ιστορία της.

animartists.com animartists.com animartists.com animartists.com

Λέγεται πως η παλαιότερη ονομασία του ήταν Νιβεάστα όνομα βλάχικης και προηγουμένως δωρικής προέλευσης, με τρεις ερμηνείες: «Νύφη» λόγω της ομορφιάς του χωριού και της τοποθεσίας, «αθέατη» (ni vista) πιθανώς διότι βρισκόταν σε σημείο όπου δεν γινόταν εύκολα ορατό και «χιονάτη» ή «όπου μένει το χιόνι» (nives sta). Η τελευταία ονομασία κατά πάσα πιθανότητα είναι και η σωστότερη εφόσον ετυμολογείται από τη Δωρική-Αιολική διάλεκτο και σημαίνει χιονισμένη.

animartists.com animartists.com animartists.com animartists.com

Τα πρώτα χίονια έπεσαν στο Νυμφαίο και το χωριό ομόρφηνε ακόμα περισσότερο! Πλακόστρωτα σοκάκια, γέφυρες που καλοσωρίζουν τους επισκέπτες, πράσινα δέντρα (δυστυχώς αρκετά πεσμένα από τη χιονόπτωση), τσοπανόσκυλα που σε κοιτούν με απορία, πολύχρωμα τριαντάφυλλα που ξεπροβάλουν κάτω από το λευκό πέπλο, βατόμουρα κι άλλα φρούτα που σε καλούν κοντά τους και παιδία κάθε ηλικίας γύρω-γύρω να χαίρονται αυτό τον παράδεισο.

animartists.com animartists.com animartists.com animartists.com animartists.com

Στην περιοχή δραστηριοποιείται και το περιβαλλοντικό κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ (www.arcturos.gr), όπου εκτός από το Καταφύγιο Αρκούδας, κάποιος μπορεί να επισκευτεί με το ίδιο εισιτήριο το Καταφύγιο του Λύκου όπου βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα κοντά, όπως επίσης και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα.

animartists.com animartists.com animartists.com animartists.com animartists.com animartists.com animartists.com animartists.com animartists.com animartists.com

Θα σας συμβούλευα, αν ο δρόμος σας βγάλει στη Βόρεια Ελλάδα να επισκευτείτε το χωριό όπως επίσης και άλλες περιοχές που αξίζουν την προσοχή σας όπως οι μαγευτικές Πρέσπες και οι γύρω οικισμοί. Μη ξεχνάτε πως στην ευρύτερη περιοχή εκτός από τα τουριστικά προσεγγισμένα μέρη εύκολα ανακαλύπτεις κρυμμένους παραδείσους για περπάτημα, ποδήλατο, ορειβατικά κέντρα, χιονοδρομικά και πολλά άλλα.