Άρθρο: Γεωργία Λάγιου
Εικαστικός


Οι ανθρώπινες σχέσεις υποβάλλονται διαρκώς σε δοκιμασίες. Η δημιουργία μιας ισχυρής φιλίας θεωρείται προνόμιο, ενώ οι ερωτικές σχέσεις δεν ευδοκιμούν εύκολα εφόσον ο εγωισμός κυριαρχεί και “πνίγει” την αγάπη. Αυτό το “εγώ” καταλαμβάνει πλέον ολοένα και περισσότερο χώρο και από τη στιγμή της εμφάνισης του μέσα στη σχέση λειτουργεί ως αντίστροφη μέτρηση για τους τίτλους του τέλους.

Πόσο εύκολα μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας ένα άτομο, με το οποίο ζήσαμε μερικές από τις ωραιότερες και ξένοιαστες στιγμές μας; Σήμερα τολμώ να πω αρκετά εύκολα…. Θολώνει το μυαλό, η οργή σε κυριεύει, με αποτέλεσμα να πατάς «delete» σε όσες σχέσεις διαπερνάνε τα όρια σου. Έτσι, η φίλη που θεωρούσες μέχρι χτες αδερφή σου παραμερίζεται πλέον σε ένα τυπικό γεια στο δρόμο, ενώ το αγόρι σου που ανταλλάζατε κάθε μέρα μηνύματα «μαζί για πάντα» διαγράφεται από κάθε τηλέφωνο και μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Έπειτα οδηγείσαι στο ερώτημα: δεν γνώριζες τόσο καιρό ποιο είναι το άτομο που είχες δίπλα σου; Εσύ δεν του εμπιστεύθηκες αποθέματα της ψυχής σου;

Η αλήθεια είναι ότι έλκουμε γύρω μας άτομα, τα οποία αποτελούν τον καθρέφτη μας. Τα κοντινά μας πρόσωπα αντανακλούν το καθένα ένα κομμάτι δικό μας. Και η άποψη ότι τα ετερώνυμα έλκονται; Πιστεύω ότι αν κοιτάξεις προσεκτικά θα βρεις σε κάθε φίλο σου ή ερωτική σχέση σου ορισμένα γνωρίσματα κοινά, αν όχι ταυτόσημα. Πίσω από την αντίδραση ή την οργή σου απέναντι στις πράξεις τους, ανακαλύπτεις την οργή προς τον ίδιο σου τον εαυτό. Γιατί μέσα από τον άλλο, βλέπεις εσένα…

Για παράδειγμα, μέσα σε μια παρέα εντοπίζεις διαφορετικές προσωπικότητες σε πρώτη εκτίμηση. Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά και περισσότερο υποψιασμένη θα σου υποδείξει ότι σε κάθε παρέα επικρατεί μια κοινή αύρα- ενέργεια. Για να γίνω πιο σαφής, μια νεαρή κοπέλα γεμάτη ανασφάλειες και φοβίες για τον εαυτό της έλκεται από φίλες με ανάλογα κόμπλεξ συνήθως. Απόρροια όλων αυτών είναι να παρακολουθείς έξω γυναικοπαρέες, οι οποίες συνήθως προκαλούν με εντυπωσιακά ρούχα και έντονα μακιγιάζ τα βλέμματα όλων σε μια προσπάθεια να προσέξει κανείς το εξωτερικό περίβλημα, όχι το εσωτερικό τους κενό.

Πώς εντοπίζουμε την αύρα-έλξη όμως μέσα στις ερωτικές σχέσεις; Πάλι θα μιλήσουμε για ένα συγκεκριμένο μοτίβο σχέσεων, το οποίο συναντάμε συχνά. Μια σχέση γεμάτη ζήλια και με έντονη καταπίεση και από τις δύο πλευρές θεωρείται κατ’ εμέ μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις σχέσεων. Όταν ο ένας σύντροφος «απαγορεύει» τις εξόδους με φίλους στον άλλον, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα «εμένα δεν με αγαπάς… μόνο με τους φίλους σου βγαίνεις», τοποθετεί τον άλλο σε μια διαδικασία διαρκή απολογισμού και ενοχής. Ως αποτέλεσμα, το ζευγάρι αυτό με την πάροδο του χρόνου απομονώνεται από τους φίλους του προκειμένου να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις και καταλήγει να βγαίνει μόνο του είτε να κάθεται σπίτι με τους καυγάδες να διαδέχονται ο ένας το άλλο. Η ανασφάλεια και η χαμηλή αυτοπεποίθηση θεωρούνται συμπτώματα της ίδιας αύρας. Αν εντοπίσετε τέτοιες περιπτώσεις ή είστε και εσείς μια τέτοια περίπτωση, καλό είναι να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας και τα όρια της πριν αν είναι πολύ αργά.

Θα ρωτήσετε τώρα, μα δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση του “καθρέφτη” υπέρ μας; Φυσικά υπάρχει… Μέσα στην πορεία για την αυτοβελτίωση και αυτοπραγμάτωση πρέπει να μάθουμε να εντοπίζουμε κομμάτια του εαυτού μας στους άλλους και να τα αποδεχόμαστε, χωρίς εγωισμούς. Γιατί, όπως ανέφερα και προηγουμένως, πίσω από την ένταση και οργή προς τον διπλανό μας υποβόσκει πάντοτε η οργή για την μη αποδοχή του εαυτού μας. Επομένως, μπορούμε να αρχίσουμε να συνθέτουμε σταδιακά τα κομμάτια του χαμένου πάζλ για να αντικρύσουμε στο απώτερο μέλλον μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Για να αντικρύσουμε στον καθρέφτη απέναντι τον ώριμο μας εαυτό…