Κείμενο: Μαρία Κακούρη
Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: Μαρία Παπαστεφανάκη
Γλωσσολόγος


Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το γρήγορο φαγητό είναι απολαυστικό και νόστιμο. Όλοι αναζητούν κάποιες φορές μέσα στον μήνα να ξεφεύγουν από το πρόγραμμα διατροφής τους και να ενδίδουν σε μια γρήγορη απόλαυση. Η κατηγορία ανθρώπων που επιλέγει συχνότερα το έτοιμο φαγητό είναι οι έφηβοι. Πράγματι, τα παιδιά προτιμούν να βγαίνουν με την παρέα τους και να επιλέγουν ως σνακ λαχταριστά μπέργκερ και τηγανιτές πατάτες με τη συνοδεία, φυσικά, αναψυκτικών. Έχουμε όμως αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η πραγματική αιτία που οδηγεί τους νέους στην προτίμηση αυτού του είδους φαγητού;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ωθούν στην υπερκατανάλωση γρήγορου φαγητού ήδη από τις μικρότερες ηλικίες. Αρχικά, οι νέοι δεν έχουν μάθει να γευματίζουν σωστά στο σπίτι τους, δεν έχουν λάβει την απαραίτητη διατροφική παιδεία, ώστε να γνωρίζουν ποιες τροφές συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και ποιες συνήθως είναι καλό να αποφεύγονται. Επίσης, λόγω της υπερεργασίας των γονέων το σπιτικό φαγητό συχνά απουσιάζει. Έτσι, στην προσπάθειά του το παιδί να καλύψει την πείνα του επιλέγει μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση, μια παραγγελία. Ένας ακόμα παράγοντας που οδηγεί τους νέους στην ταχεία απόλαυση είναι το πλέον μικρό κόστος. Για παράδειγμα, μια παρέα εφήβων, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, είναι πιθανότερο να αγοράσει μια πίτσα παρά μια δροσερή σαλάτα. Ο λόγος; Εφόσον το κόστος βρίσκεται στο ίδιο πλαίσιο, η πίτσα θα τους χορτάσει περισσότερο. Τέλος, μία εξίσου βασική εξήγηση για την τάση των νέων να προτιμούν το γρήγορο φαγητό είναι το γεγονός ότι αυτό σχετίζεται με την εφηβική τους ταυτότητα. Με άλλα λόγια, οι έφηβοι μπορεί να επιλέγουν φαγητά όπως το χάμπουργκερ ή την πίτσα, επειδή διαφέρουν κατά πολύ από αυτά που προτιμούν οι ενήλικες. Το γρήγορο φαγητό αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν της εφηβικής ηλικίας.

Βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η σχέση των νέων με το έτοιμο φαγητό έχει γίνει στενότερη από ποτέ. Τα ποσοστά ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία της παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Η παχυσαρκία, μάλιστα, έχει αναφερθεί ως ένα από τα βασικά άγχη των ενηλίκων σχετικά με την υγεία των παιδιών και των εφήβων. Ο προβληματισμός αυτός είναι φυσικά δικαιολογημένος, καθώς η υγεία των νέων κινδυνεύει. Οι γονείς πρέπει να μυήσουν τα παιδιά τους στη σωστή διατροφή, και από μικρή ηλικία να φροντίζουν για τη σωστή τους σίτιση. Φυσικά, οποιαδήποτε παρασπονδία στα όρια του μέτρου είναι επιτρεπτή, χωρίς να απαγορεύεται. Οι έφηβοι πρέπει να μάθουν να επιλέγουν συνειδητά το καλύτερο για τους ίδιους και να προστατεύουν τους εαυτούς τους από τη μάστιγα της παχυσαρκίας.


Προτεινόμενη Βιβλιογραφία

Coleman, J. C. (2013). Ψυχολογία της εφηβικής ηλικίας. Αθήνα: Eκδόσεις Gutenberg.