Άρθρο: Γιώργος Κιτσαράς
Ψυχολόγος, Υπ. Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ

Επιμέλεια: Θεοδώρα Βαγιώτη
Φιλόλογος

Το παρόν άρθρο σκιαγραφεί το προφίλ της WEND Africa λειτουργώντας ως άτυπη εισαγωγή για 3 ιστορίες γυναικών, πρώην απαχθείσες από το Lord’s Resistance Army (LRA), οι οποίες μέσα από την εργασία τους στη WEND Africa ξαναχτίζουν τις ζωές τους.

Η Jolly Okot-Andruvile δεν χρειάζεται πλέον πολλές συστάσεις: πρώην απαχθείσα από το Lord’s Resistance Army (LRA) κατά την μακραίωνη αναταραχή στη Βόρειο Ουγκάντα, φιλάνθρωπος με μεγάλο εύρος συμμετοχής στα κοινά και η πρώτη γυναίκα από την Ουγκάντα που προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Μέσα από τις πολλές δράσεις της, η οργάνωση Invisible Children παραμένει η πιο γνωστή διεθνώς μέχρι και σήμερα. Οι ημέρες δόξας της οργάνωσης, ειδικά κατά το 2012 με την καμπάνια KONY 2012, έχουν παρέλθει προ πολλού. Παρά το αρχικό σοκ και τη θλίψη από τις εξελίξεις στην Invisible Children η Jolly κατάφερε γρήγορα να σταθεί στα πόδια της. Μέσα από τις στάχτες της Invisible Children γεννήθηκε η WEND Africa με έδρα την πόλη Gulu στη Βόρειο Ουγκάντα. Το WEND αποτελεί ακρωνύμιο των Women, Empowerment, Network, Design αντιπροσωπεύοντας ουσιαστικά τη βάση του ιδεολογικού πυρήνα τόσο της ίδιας της Jolly όσο και του νέου οργανισμού. Ένα σημαντικό μέρος των υποδομών της WEND Africa προήλθε από την Invisible Children μετά από επίμονο αγώνα της Jolly να προστατεύσει κτίρια, αυτοκίνητα και άλλες επενδύσεις από κατάσχεση. Ενώ μία οργάνωση με σχέδια και όνειρα πέθαινε μία άλλη γεννιόταν, αυτή τη φορά πολύ πιο κοντά στα άτομα που την είχαν άμεση ανάγκη.

Η WEND Africa, υπό τη μορφή κοινωνικής επιχείρησης, απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες από τη Βόρειο Ουγκάντα οι οποίες κατά κύριο λόγο υπήρξαν πρώην απαχθείσες από τον LRA υποφέροντας σωματικά, σεξουαλικά και ψυχικά κατά την αρπαγή τους. Μέσα από τη WEND Africa αυτές οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες ραπτικής, κατασκευής κοσμημάτων και τσαντών λαμβάνοντας παράλληλα ένα σταθερό εισόδημα για την εργασία τους. Επιπρόσθετα, οι γυναίκες της WEND Africa λαμβάνουν συνεχή υποστήριξη για τη συνέχιση των σπουδών τους, από το σημείο που είχε βίαια διακοπεί κατά την αρπαγή τους. Παράλληλα, για όσες είναι μητέρες, συχνά παιδιών που απέκτησαν κατά την αρπαγή από τους αντάρτες από σεξουαλική κακοποίηση και βιασμούς, υπάρχει ειδική μέριμνα για την περαιτέρω έμπρακτη υποστήριξη των ίδιων και των παιδιών τους. Μέσα από αυτές τις δράσεις η WEND Africa στοχεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών με απώτερο σκοπό την πλήρη ανεξαρτητοποίησή τους.

Η WEND Africa είναι διαρθρωμένη σε 3 στάδια. Κατά την αρχική επαφή των γυναικών με την οργάνωση, οι νεοεισερχόμενες, συχνά μόλις μήνες μετά την απελευθέρωσή τους και την επιστροφή στην κανονικότητα, ξεκινούν με την εκμάθηση απλών μεθόδων ραπτικής. Γυναίκες με περισσότερη πείρα και χρόνια εργασίας στη WEND Africa αναλαμβάνουν την εκπαίδευση και εποπτεία των νεοεισερχομένων. Εκτός της περαιτέρω ανάληψης ευθυνών και ανεξαρτησίας για τις παλαιότερες το μοντέλο αυτό δίνει τη δυνατότητα αλληλοϋποστήριξης παλαιών και νέων γυναικών με κοινά βιώματα και ψυχικά τραύματα. Μέσα από τις βασικές γνώσεις ραπτικής οι νεοεισερχόμενες δημιουργούν λούτρινα ζωάκια με παραδοσιακά υφάσματα και χρώματα. Με το πέρας κάποιων μηνών, οι νεοεισερχόμενες μεταβαίνουν στο δεύτερο στάδιο όπου πλέον έρχονται σε επαφή με επαγγελματικές μηχανές ραπτικής. Σε αυτό το στάδιο αρχίζουν να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες και να εμπλέκονται σε ολοένα και πιο πολύπλοκα σχέδια και κατασκευές. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, οι γυναίκες αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των νεοεισερχομένων ολοκληρώνοντας τον κύκλο τους.

Τα λούτρινα ζωάκια, όπως και το σύνολο των προϊόντων της WEND Africa, διατίθεται για πώληση τόσο σε ανοιχτού τύπου αγορές κυρίως στις ΗΠΑ και την Αγγλία όσο και μέσω διαδικτύου. Μέσα από την αγορά των προϊόντων της η WEND Africa έχει τη δυνατότητα συνεχής στήριξης και πληρωμής των γυναικών βοηθώντας στην αργή, αλλά σταδιακή αναπροσαρμογή και επανένταξη τους.

Η WEND Africa γεννήθηκε μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία για τη Jolly, όταν όλα φάνταζαν μαύρα χωρίς φως στον ορίζοντα. Μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, η WEND Africa έχει καταφέρει να αλλάξει τις ζωές δεκάδων γυναικών μέσα από ένα μοντέλο εκμάθησης-εργασίας-εκπαίδευσης-υποστήριξης. Το μέλλον της WEND Africa και των γυναικών της συνδέεται άμεσα με τη στάση όλων μας. Εμείς, ως μελλοντικοί υποστηρικτές και πελάτες της WEND Africa και άλλων συναφών κοινωνικών επιχειρήσεων και οργανισμών ανά την υφήλιο, μπορούμε να στηρίξουμε και να αναδείξουμε το έργο και την προσπάθειά τους. Η Jolly και η WEND Africa πιστεύουν στις ικανότητες και τις δυνατότητες των γυναικών και οι γυναίκες της ευρύτερης περιοχής πιστεύουν με τη σειρά τους στα σχέδια και τις δεσμεύεις της ίδιας και της οργάνωσης. Όπως η ίδια η Jolly ανέφερε: «η ενδυνάμωση των γυναικών είναι κρίσιμη για το μέλλον της Αφρικής. Χωρίς ενδυναμωμένες γυναίκες δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν αειφόρες και διαρκείς αλλαγές. Όπου και να κοιτάξεις γύρω σου βλέπεις πως δυνατές και αυτόνομες γυναίκες αποτελούν το επίκεντρο πετυχημένων οικογενειών και κοινοτήτων.»

Περισσότερες πληροφορίες για τη WEND Africa στο https://www.wendafrica.com/

Πληροφορίες και αγορά προϊόντων WEND Africa στο https://www.wendafricashop.org/

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.