Άρθρο: Sarah Stanton
Ψυχολόγος

Μετάφραση: Εύη Διαμαντοπούλου
Φοιτήτρια Κοινωνιολογίας

Επιμέλεια ελληνικού: Παναγιώτα Καραγιάννη
Φιλόλογος


Η συγχώρεση μπορεί να είναι πολύ καλή στις σχέσεις μας. Μερικά πλεονεκτήματα της συγχώρεσης μπορεί να είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης τόσο για το ”θύμα” όσο και για τον ”παραβάτη”, καθώς και η ικανοποίηση στη ζωή και η θετική διάθεση. Μελετητές ξεκινούν την προσπάθεια να κατανοήσουν τι χρειάζεται για να συγχωρήσει κάποιος. Για παράδειγμα, είναι πιο εύκολο να συγχωρήσουμε τον παρτενέρ μας όταν μας  ζητάει συγνώμη για την κακή του συμπεριφορά. Τι γίνεται, όμως, όταν συγχωρούμε κάποιον ο οποίος δεν έχει προσπαθήσει να επανορθώσει για το λάθος που έκανε;

Σε μία σειρά τεσσάρων μελετών, η Laura Luchies και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν πως συγχωρώντας κάποιον ο οποίος δεν μετανοεί για τα λάθη του, διαβρώνεται η αυτοεκτίμηση και η διαύγεια του “θύματος” (η αίσθηση δηλαδή της καθαρής συνείδησης του εαυτού μας). Με άλλα λόγια, χάνουμε τον σεβασμό στον εαυτό μας και αισθανόμαστε πιο μπερδεμένοι για το ποιοι είμαστε, αφού συγχωρήσαμε ένα άτομο το οποίο δεν έχει απολογηθεί.

Είναι αξιοσημείωτο πως όταν τα άτομα που κάνουν λάθος προσπαθούν να επανορθώσουν για την κακή τους συμπεριφορά, η συγχώρεση τους αυξάνει τον αυτοσεβασμό και την διαύγεια της προσωπικότητας του “θύματος”. Οι συγγραφείς εξήγησαν πως το να ζητάμε συγνώμη σε  “θύματα” που αισθάνονται ασφαλή και που έχουν αξία στις σχέσεις τους, έχει ως αποτέλεσμα, όταν ο παρτενέρ τους ζητάει συγνώμη, τα “θύματα” να νιώθουν πιο ασφαλή αν επιλέξουν να συγχωρήσουν. Από την άλλη, όταν οι “παραβάτες” δεν ζητούν συγνώμη ή κάνουν ανούσιες απολογίες, όπως μια ανειλικρινή συγνώμη, αυτό δείχνει στα “θύματα” ότι δεν εκτιμούνται στις σχέσεις τους. Επιπλέον τα “θύματα” που συγχωρούν μια κακή συμπεριφορά νιώθουν χειρότερα για τον εαυτό τους (σαν ένα χαλί που ο σύντροφος τους πατάει πάνω). Κλείνοντας, εάν ο παρτενέρ απολογείται για ένα παράπτωμα του, η συγχώρεση μπορεί να είναι υγιής για εσάς, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν συγχωρείτε ένα άτομο που δεν έχει απολογηθεί.


Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:

Hannon, P. A., Finkel, E. J., Kumashiro, M., & Rusbult, C. E. (2012). The soothing effects of forgiveness on victims’ and perpetrators’ blood pressure. Personal Relationships, 19, 279-289.

Bono, G., McCullough, M. E., & Root, L. M. (2008). Forgiveness, feeling connected to others, and well-being: Two longitudinal studies. Personality and Social Psychology Bulletin, 34, 182-195.

Luchies, L. B., Finkel, E. J., McNulty, J. K., & Kumashiro, M. (2010). The doormat effect: When forgiving erodes self-respect and self-concept clarity. Journal of Personality and Social Psychology, 98, 734-749.