Κείμενο: Αντώνης Κοντάκης
Φυσικοθεραπευτής

Επιμέλεια: Στέλλα Πυρένη
Φιλόλογος


Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Δεν το καταλαβαίνεις; Συνεχίζεις να με πιέζεις και το οξυγόνο μου στερεύει. Συνεχίσεις να πατάς με το γόνατό σου την ανθρωπότητα. Δεν είμαι εγώ από κάτω. Δεν είναι εσύ από πάνω. Δεν είμαι εγώ το θύμα και ούτε είσαι εσύ ο θύτης.

Τα ίδια μας τα όνειρα καταστρέφεις. Όχι τα δικά μου και τα δικά σου. Η έννοια αυτού που κάνεις είναι ευρύτερη. Απλά δεν το αντιλαμβάνεσαι. Δεν περιγελάς το δικό μου χρώμα. Ειρωνεύεσαι κάθε όμορφη αξία που υπάρχει σε αυτή την πλάση. Συμπεριφέρεσαι σαν δυνάστης, μα να ξέρεις πως στο τέλος εσύ θα είσαι ο χαμένος. Η πληρωμή δεν έρχεται πάντα άμεσα. Μα κάποια στιγμή θα την εισπράξεις. Και μπορεί εγώ να μην υπάρχω τότε.

Μα θα υπάρχει η κραυγή μου να βασανίζει τον ύπνο κάθε ρατσιστή. Όχι για να σταματήσετε να κοιμάστε, μα για να ξυπνήσετε από τον λήθαργο στον οποίο έχετε βυθιστεί.

Τα χέρια μου τώρα σφίγγουν την άσφαλτο, σε λίγο καιρό θα κρατάν λουλούδια και το άρωμά τους θα σας κάνει να αισθάνεστε μεγαλύτερη ντροπή.

Οι φλέβες από το σώμα μου, τώρα συσπώνται με τέτοια δύναμη! Σε λίγο καιρό το αίμα θα ρέει ανάμεσα στα δικά σας παιδιά και θα τους δείχνει την ωμή πραγματικότητα. Όχι για να σας μισήσουν, μα για να σας αναγκάσουν να αλλάξετε.

Τα μάτια μου τώρα είναι γεμάτα από φόβο. Σε λίγο καιρό, το βλέμμα μου θα αντικρίζει ατάραχο την εσωτερική σας δυσωδία. Όχι για να σας κάνει να αηδιάσετε με τον εαυτό σας, μα για να αντιληφθείτε μόνοι σας πως βαδίζετε σε μια ανεπίστρεπτη αποσύνθεση.

Δεν μπορώ να αναπνεύσω, μα εσύ επιμένεις. Εις βάρος της ζωής. Εις βάρος ακόμη και του θανάτου. Εις βάρος κυρίως του εαυτού σου. Τόσα θύματα σε αυτόν τον κόσμο και εγώ ένα ακόμη. Ένας ακόμη καρπός που χάθηκε σε τούτη τη γη και από τη σπορά του θα προκύψουν ανθοί ισονομίας και ισότητας. Όσο πιο πολύ παραχώνετε την ελευθερία, τόσο περισσότερο αυτή θα ανθίζει. Γιατί θα βρίσκει περισσότερο γόνιμο έδαφος, περισσότερη τροφή να θεριεύει. Συνέχισε να με πατάς. Να ξέρεις πως δε γεννάς πόνο και θάνατο. Ελπίδα γεννάς. Ελπίδα και ζωή.