Διεξαγωγή Συνέντευξης: Αγγελική Καγκάδη
Εκπαιδευόμενη Κλινική Ψυχολόγος (Msc)

Γενική επιμέλεια: Μαρία Τερζοπούλου
Κοινωνική Λειτουργός


O EESTEC LC Athens είναι ένας οργανισμός ο οποίος αποτελείται από φοιτητές και προωθεί την ανάπτυξη των διαπροσωπικών δεξιοτήτων (soft skills). Καλύπτει το κενό μεταξύ του ακαδημαϊκού τομέα και της αγοράς εργασίας. Ως οργανισμός δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα ανάπτυξης τόσο των hard skills (μέσω workshops, Hackathons), όσο και των soft skills τους (μέσω των Training Sessions). Η κοινότητα αυτή κάθε μέρα μεγαλώνει, εξελίσσεται και εξελίσσει με τη σειρά της και τους συμμετέχοντες, έχοντας ως βασικό μέλημα την καλλιέργεια και την προώθηση βασικών δεξιοτήτων, που δεν έχουν άμεση σχέση με τις επαγγελματικές τεχνικές δεξιότητες του ατόμου.

Για την συνέντευξη είχα την χαρά και την τιμή να συνομιλήσω με την contact person & PR Coordinator της ομάδας, Βαρβάρα Καλογήρου, η οποία με βοήθησε να εμβαθύνω περισσότερο στις αξίες που πρεσβεύει ο οργανισμός και έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το σχετικό σεμινάριο που διοργανώνεται. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο απ’ όλα είναι η παρομοίωση των σημερινών ανθρώπων με ακατέργαστα διαμάντια, τα οποία θέλουν προσοχή και την αρμόζουσα φροντίδα ώστε να λάμψουν και να αναγνωριστεί η αξία τους. Το επερχόμενο σεμινάριο Soft Skills Academy έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο!


Πες μας λίγα λόγια για τη γνωριμία σου με τον EESTEC LC ATHENS. Τι σημαίνει το ακρωνύμιο;

Προσωπικά, ήρθα σε επαφή με τον φοιτητικό οργανισμό EESTEC LC Athens το 2017, όπου είχα επιλεγεί ως συμμετέχουσα στο σεμινάριο κοινωνικών δεξιοτήτων Soft Skills Academy. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μία από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου τόσο χάρη στο περιεχόμενό της όσο και τους ανθρώπους που γνώρισα εκεί. Μου τράβηξε την προσοχή το πόσο ανοιχτόμυαλα ήταν όλα τα άτομα, κοινωνικά, πρόθυμα να γνωρίσουν χωρίς να κρίνουν, και με ιδιαίτερο ζήλο και πάθος προς οτιδήποτε δημιουργικό και ωφέλιμο προς την εξέλιξη του εαυτού τους και της ίδιας της κοινωνίας. Το πνεύμα λοιπόν του οργανισμού και των ανθρώπων του ήταν αυτό που με οδήγησε να ασχοληθώ με τη διοργάνωση του Soft Skills Academy τόσο πέρυσι όσο και φέτος.

Γενικά, το ακρωνύμιο EESTEC LC ATHENS προέρχεται από τον τίτλο Electrical Engineering STudentsEuropean assoCiation, ο οποίος αναφέρεται στον πανευρωπαϊκό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Το LC Athens σημαίνει Local Committee, δηλαδή Τοπική Επιτροπή της Αθήνας, καθώς η EESTEC δραστηριοποιείται σε 52 Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία της Ευρώπης.

Πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις στην ομάδα; Είχες από την αρχή τον ίδιο ρόλο;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, είχα επιλεγεί στο Soft Skills Academy Athens 2017 ως συμμετέχουσα του σεμιναρίου. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε στα κοινωνικά μου δίκτυα μια δημοσίευση για αυτό το σεμινάριο και σκέφτηκα πόσο υπέροχη ιδέα είναι και πόσο χρήσιμο για την προσωπική μου εξέλιξη και κοινωνικοποίηση. Έτσι λοιπόν συμπλήρωσα την αίτηση και κατάφερα να παρακολουθήσω την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση. Τα θετικά συναισθήματα που αποκόμισα, η συναναστροφή μου με μοναδικούς ανθρώπους και η όλη εμπειρία με οδήγησαν στο να θέλω να προσφέρω κι εγώ στην υλοποίηση της εκδήλωσης. Επομένως, πέρυσι συμμετείχα ως εθελόντρια στην ομάδα Logistics και φέτος αποτελώ μέλος στην οργανωτική επιτροπή του σεμιναρίου ως Contact Person & PR Coordinator.

Πώς ορίζονται τα soft skills (διαπροσωπικές δεξιότητες επικοινωνίας); Ποια είναι τα σημαντικότερα κατά την άποψή σου και γιατί;

Soft skills ονομάζονται οι δεξιότητες, οι οποίες δεν σχετίζονται με τις τεχνικές γνώσεις του ατόμου (hard skills) αλλά με την προσωπικότητά του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αυτά του επιτρέπουν να προσαρμόζεται και να συνεργάζεται αρμονικά και αποτελεσματικά με τον κοινωνικό του περίγυρο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα soft skills αποτελούν οι επικοινωνιακές δεξιότητες, οι ηγετικές ικανότητες και η συναισθηματική νοημοσύνη.

Κατά την άποψή μου μία από τις πιο σημαντικές και επίκαιρες δεξιότητες είναι η προσαρμοστικότητα (adaptability) λόγω της παρούσας κατάστασης, αλλά και η δέσμευση ενός ατόμου σε ένα πρόγραμμα και τον ίδιο του τον εαυτό (accountability), ώστε να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του και να διατηρήσει σε ισορροπία τη ζωή του παρά τα όσα γίνονται.

Πώς πιστεύεις ότι συνδέονται τα soft skills με την εσωτερική ανάπτυξη του ατόμου και πώς επηρεάζουν τον ανθρώπινο ψυχισμό;

Η καλλιέργεια των soft skills κρίνεται απαραίτητη για τη δημιουργία και διατήρηση ενός υγιούς ψυχισμού. Συνδέεται άμεσα με την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου, καθώς εξελίσσεται και οικοδομεί έναν χαρακτήρα, ο οποίος μπορεί να ανταπεξέλθει σε πιθανές δυσκολίες στον εργασιακό και προσωπικό τομέα. Ταυτόχρονα, σχηματίζει μια νοοτροπία η οποία τον βοηθά να στοχοθετεί και να αποτελεί ενεργό μέλος μίας ομάδας, το οποίο δύναται να συνεργαστεί ομαλά με όλους. Όλες αυτές οι δεξιότητες αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για κάθε άνθρωπο είτε αυτός βγαίνει στην αγορά εργασίας είτε επιθυμεί να φτάσει στην αυτοπλήρωση.

Πώς συνδέονται με την έννοια της κοινωνικότητας και της κοινωνικοποίησης;

Τα soft skills συνδέονται άμεσα με τις παραπάνω έννοιες, καθώς αυτές καλλιεργούνται κυρίως στο πλαίσιο της ομάδας. Το άτομο μέσα από την επικοινωνία και συνεργασία με τους γύρω του καταφέρνει να δοκιμάζει τον εαυτό του, να συγκρατείται, να εξασκείται σε μεθόδους και τεχνικές και να βλέπει τα αποτελέσματα από την καλλιέργεια των διαπροσωπικών δεξιοτήτων. Επομένως, έχοντας αναπτύξει τα soft skills, το κάθε άτομο παρατηρεί μια ευκολία στην κοινωνικοποίησή του σε σχέση με προηγουμένως αλλά και αυξημένη αυτοεκτίμηση.

Γιατί η ομάδα σου επέλεξε αυτήν την θεματική αντί κάποια άλλη;

Υπήρχαν πολλές ιδέες για τη θεματική, ωστόσο κάποιες θεωρήθηκαν τετριμμένες και κάποιες άλλες ακατάλληλες. Στο θέμα “Diamonds” μας κέντρισε το ενδιαφέρον η σημασία του. Όπως τα ακατέργαστα διαμάντια στερούνται λάμψης, δύναμης και αντοχής, έτσι και ο σύγχρονος άνθρωπος δεν είναι ολοκληρωμένος χωρίς την καλλιέργεια των soft skills. Χρειάζεται να αναπτύξει την προσωπικότητά του, να εκτεθεί σε πνευματικά ερεθίσματα και να δοκιμαστεί, για να λάμψει εντέλει σαν διαμάντι! Επομένως, προσδοκούμε, ότι κάθε συμμετέχοντας της εκδήλωσης μετά το πέρας των trainings θα έχει μεταμορφωθεί από ακατέργαστο υλικό σε διαμάντι με την μοναδική του ιδιαίτερη αξία.

Με ποιον τρόπο καλλιεργούνται ή θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν τα soft skills στην ελληνική εκπαίδευση για να φτάσουν οι νέοι στο βέλτιστο επίπεδο;

Η εισαγωγή ενός ατόμου στο πανεπιστήμιο αποτελεί σίγουρα μια εμπειρία σταθμός στη ζωή του, την οποία πρέπει να αξιοποιήσει, ώστε όχι μόνο να αποκτήσει σπουδαίες γνώσεις για το μελλοντικό του επάγγελμα αλλά και εφόδια χρήσιμα για τον χαρακτήρα του. Εκεί πιστεύουμε πως υστερούν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Σίγουρα κάποια τμήματα εξασκούνται στα soft skills λίγο περισσότερο με τις ομαδικές εργασίες, ασκήσεις και τις παρουσιάσεις αλλά δεν είναι απαραίτητο πως κάθε άτομο θα έχει την δυνατότητα να εξασκηθεί σε αυτά. Χρειάζεται προτροπή και ίσως κάποια σεμινάρια αλλά και μήνες πρακτικής άσκησης και συνεργασίας με άλλα άτομα. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι ορθή, ώστε οι φοιτητές να εκπαιδεύονται όντως και να αποκτούν την δυνατότητα να αναπτυχθούν ουσιαστικά και όχι τυπικά, όπως παρατηρείται.

Μίλησε μας για το 4ήμερο διαδικτυακό σεμινάριο σχετικά με τα soft skills που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2021. Τι θα περιλαμβάνει;

Στις 7 με 10 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Digital Soft Skills Academy Athens 2021 με ώρες διεξαγωγής 16:00 με 21:00 την Πέμπτη και την Παρασκευή, και 10:30 με 20:00 το Σάββατο και την Κυριακή.

Το φετινό S.S.A. προσφέρει στους συμμετέχοντες 4 ημέρες με βιωματικά trainings από ειδικά καταρτισμένους trainers με μεγάλη εμπειρία στην διδασκαλία των soft skills. Συνολικά θα διεξαχθούν 6 training sessions (1 την Πέμπτη και την Παρασκευή, και 2 το Σάββατο και την Κυριακή) με θεματικές σχετικές με self motivation, goal setting, time & crisis management, adaptability, negotiation skills, κ.ά. πάνω στις οποίες θα εξασκηθούν όσοι καταφέρουν να κερδίσουν μια θέση στην εκδήλωση. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες ανάμεσα στα training sessions, ώστε να γνωριστούν ακόμα περισσότερο οι συμμετέχοντες μεταξύ τους και να μπορέσουν να εξασκήσουν τις διαπροσωπικές τους δεξιότητες.

Πώς μπορεί κάποιο άτομο να πάρει μέρος και ποια  είναι η καταληκτική ημερομηνία; Έχει κάποιο κόστος;

Για να συμμετάσχει κάποιο άτομο στο σεμινάριο χρειάζεται να συμπληρώσει την ειδική φόρμα συμμετοχής μέχρι τις 28/12/2020 στις 23:59. Φυσικά δεν υπάρχει κάποιο κόστος, η εκδήλωση είναι εντελώς δωρεάν, αλλά θα επιλεγούν μόνο 60 άτομα και για αυτό το λόγο χρειάζεται η αίτηση του κάθε υποψηφίου, να αντανακλά το ενδιαφέρον του και την προσωπικότητά του.

Έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν διάφορες σελίδες σε Facebook και Instagram για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ομάδα EESTEC LC ATHENS. Πώς να μπορεί όμως κάποιο άτομο να επικοινωνήσει  με την ομάδα;

Είναι αρκετά εύκολο να επικοινωνήσει κάποιος με την ομάδα είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Instagram, LinkedIn) της EESTEC LC Athens είτε μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Οποιοδήποτε άτομο λαμβάνει άμεσα απάντηση κι έρχεται σε επαφή με την ομάδα για οτιδήποτε χρειαστεί.

Τι εμπειρίες έχεις αποκομίσει από το έργο σου με την ομάδα μέχρι σήμερα, και τι εύχεσαι για το μέλλον;

Η συνολική εμπειρία του Soft Skills Academy μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με τα πιο θετικά λόγια και αυτό οφείλεται στα άτομα τα οποία γνώρισα και εξακολουθώ να γνωρίζω και τις σχέσεις που έχω δημιουργήσει με κάποια από αυτά. Γενικά, υπάρχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο τόσο με την υπόλοιπη οργανωτική επιτροπή του Soft Skills Academy, η οποία αποτελείται από άλλες δύο υπέροχες δυναμικές γυναίκες, όσο και με τα παιδιά της ομάδας του PR, αλλά και των υπόλοιπων ομάδων (Fundraising Team, Experience Team). Κάθε διαδικτυακή μας συνάντηση αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία και έχουμε καταφέρει μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και παρά την καραντίνα, να δεθούμε και να ανυπομονούμε να γνωριστούμε και από κοντά. Κινητήριος δύναμη σε αυτό αποτελεί φυσικά η όρεξη και το κοινό πάθος ως προς τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εμπειρίας για τους φετινούς συμμετέχοντες του Soft Skills Academy.

Κάτι το οποίο εύχομαι είναι, να εξελίσσεται διαρκώς το σεμινάριο, προκειμένου να συνεχίζει να προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα να καλλιεργούν τις διαπροσωπικές τους δεξιότητες. Θα ήταν μάλιστα ευχής έργο, να μπορέσει να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων ανά έτος με γνώμονα πάντα την ποιότητα, ώστε ακόμα περισσότερα άτομα να μπορέσουν να βιώσουν αυτήν την μοναδική εμπειρία!