Συνέντευξη: Ειρήνη Ζούμπου
Ψυχολόγος


Πρόσφατα, έμαθα τυχαία για μια ομάδα που διαβάζει βιβλία για όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, όπως άτομα με προβλήματα όρασης, ηλικιωμένους, αναλφάβητους, παιδιά σε ιδρύματα. Η ιδέα αυτή μου φάνηκε αρκετά πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα, καθώς δεν είχα μέχρι εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητά της. Το «Διαβάζω για τους άλλους» ίσως τελικά να με εντυπωσίασε γιατί ξεκίνησε από την ιδέα του να «ακούσω τον άλλον», να ακούσω δηλαδή τις ανάγκες του, να σεβαστώ τα δικαιώματά του και να συμβάλλω με δημιουργικό τρόπο στην προάσπισή τους. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που μας γεμίζει αισιοδοξία, καθώς αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη μπορεί να αποτελέσει τη λύση για πολλά κοινωνικά ζητήματα.

Ακολουθεί η συνομιλία μου με την κα Βασιλική Αγγέλου, Υπεύθυνη ΜΜΕ της ομάδας «Διαβάζω για τους άλλους».

Τι είναι η ομάδα «Διαβάζω για τους άλλους»; Πώς ξεκίνησε η ιδέα; Τι πρεσβεύει;

Η εθελοντική ομάδα «Διαβάζω για τους Άλλους» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, πριν ενάμιση χρόνο. Ξεκίνησε από μια ιδέα της Αργυρώς Σπυριδάκη, η οποία συνειδητοποίησε πόσο μικρή είναι η διαθέσιμη λογοτεχνική παραγωγή στην Ελλάδα σε ακουστική μορφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Σκέφτηκε λοιπόν να οργανώσει μια ομάδα εθελοντών που να διαθέτουν το χρόνο και την ενέργειά τους για ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων. Παράλληλα, σκέφτηκε ότι υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ανθρώπων που για διάφορους λόγους, όπως για λόγους υγείας ή ηλικίας, δεν έχουν πρόσβαση στη λογοτεχνία. Η ομάδα μας λοιπόν ήρθε για να υπερασπιστεί  αυτό ακριβώς: το δικαιώμα κάθε ανθρώπου για ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία και την γνώση γενικότερα.

Ποιοί είναι οι στόχοι σας και μέσα από ποιές δράσεις προσεγγίζονται; 

Το «Διαβάζω για τους Άλλους» έχει δύο πυλώνες δράσης: την ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων για τυφλούς και τις live αναγνώσεις σε ιδρύματα και σε σπίτια. Τα ιδρύματα περιλαμβάνουν για παράδειγμα γηροκομεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και φυλακές, ενώ οι ατομικές αναγνώσεις αφορούν ανθρώπους που για διάφορους λόγους (πχ αναπηρία στα χέρια) δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους ένα βιβλίο.

Πώς διαγράφεται η μέχρι τώρα πορεία σας;

Η πορεία μας μέχρι τώρα είναι αρκετά εντυπωσιακή και ενθαρρυντική. Ξεκινήσαμε 40 εθελοντές στην Αθήνα πριν από ενάμιση χρόνο και έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή τους 2.000 εγγεγραμμένους εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι δράσεις μας εκτείνονται σε 4 πόλεις: Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά και Θεσσαλονίκη.

Ποια είναι η συμμετοχή του κόσμου;  Σας στηρίζει; Αν ναι, πώς αυτό επηρεάζει τη λειτουργία της ομάδας σας;

Ο κόσμος από την αρχή αγκάλιασε την προσπάθειά μας με ενθουσιασμό. Επικοινωνούν μαζί μας ακόμη και άνθρωποι εκτός Ελλάδος για να μας βοηθήσουν. Αυτή η ανταπόκρισή είναι πολύ σημαντική γιατί η ομάδα μας λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντική βάση. Αυτό αφορά τόσο τους εθελοντές που παίρνουν μέρος σε δράσεις ανάγνωσης όσο και τους εθελοντές που ασχολούνται με το οργανωτικό κομμάτι.

Τι σημαίνει για εσάς ο εθελοντισμός και πώς παίρνει μορφή μέσα από τη δράση σας;

Ο εθελοντισμός για εμάς είναι ο δικός μας τρόπος να προσφέρουμε στην κοινωνία και να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Πιστεύουμε πολύ σε αυτό που κάνουμε και βλέπουμε την ανταπόκριση καθημερινά, στους ανθρώπους στα ιδρύματα που μας περιμένουν με χαρά κάθε φορά που πηγαίνουμε για ανάγνωση, στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης που μας ζητούν να ηχογραφήσουμε το επόμενο βιβλίο, στους εθελοντές μας που συμμετέχουν σε δράσεις. Είναι κάτι που μας ενώνει όλους και γεμίζει τις μέρες μας με θάρρος και ενθουσιασμό.

Ποιοι οι στόχοι και οι προσδοκίες σας για το μέλλον;

Στόχος μας είναι σταδιακά να επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα, να υπάρχουν εθελοντές μας σε κάθε πόλη και να διοργανώνονται live αναγνώσεις σε όλα τα ιδρύματα της χώρας. Να πούμε εδώ πως οι αναγνώσεις που διοργανώνουμε σαν Διαβάζω για τους Άλλους είναι σταθερές, συνήθως μια φορά την εβδομάδα, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Επίσης, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, σκοπεύουμε να ηχογραφήσουμε όλη τη λογοτεχνική παραγωγή της χώρας ώστε να είναι διαθέσιμη και σε ακουστική μορφή. Ήδη συνεργαζόμαστε με αρκετούς εκδοτικούς οίκους που μας έχουν παραχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα για ηχογράφηση, ενώ πιστεύουμε ότι σταδιακά θα καταφέρουμε κάθε βιβλίο που εκδίδεται να μας παραχωρείται για ηχογράφηση.

Θεωρούμε ότι δεν είναι ηθικά αποδεκτό ούτε δίκαιο στην εποχή μας να υπάρχουν άνθρωποι που να στερούνται το δικαίωμα στη λογοτεχνία και τη γνώση.

Θέλετε να πείτε κάτι στους αναγνώστες του Animartists

Καλούμε τους αναγνώστες σας να μας στηρίξουν και να συμμετέχουν στις δράσεις μας ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε. Αυτή η φράση έχει γίνει το μόττο μας και πραγματικά μας εκφράζει. Αυτός είναι και ο βαθύτερος σκοπός μας άλλωστε, όλοι μαζί να συνδημιουργήσουμε μια πιο όμορφη και αλληλέγγυα κοινωνία για να ζήσουμε.  

156


Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα «Διαβάζω για τους άλλους» εδώ:

Ιστότοπος: giatousallous

Facebook: giatousallous

Email: info@giatousallous.gr