Κείμενο: Μαρία Κακούρη
Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: Μαρία Παπαστεφανάκη
Γλωσσολόγος


Η αμυγδαλή είναι μια ομάδα νευρώνων που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Μοιάζει σχηματικά με αμύγδαλο και συνδέεται σημαντικά με το αίσθημα του φόβου· όχι τόσο με τη γένεση αλλά με την αντίληψη αυτού. Εκτός όμως από τον φόβο, σχετίζεται και με την εκδήλωση πολλών ακόμα αρνητικών συναισθημάτων. Παρακάτω παραθέτουμε μια ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα –όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο του Pinel αντλημένη από τον Helmer–, μέσω της οποίας γίνεται κατανοητός ο ρόλος που παίζει η αμυγδαλή στη διαμόρφωση των συναισθημάτων αυτών.

Αφού γευμάτισε με τη σύζυγο και τη μητέρα του, ο Charles Witman γύρισε σπίτι του και δαχτυλογράφησε ένα γράμμα. Σε αυτό τόνιζε ότι είχε πολλές ιδιαίτερες και επίμονες ιδέες και ότι η ψυχιατρική υποστήριξη που λάμβανε δεν τον είχε βοηθήσει. Ζητούσε, μάλιστα, να γίνει νεκροψία στον εγκέφαλό του, ώστε να βρεθεί μια εξήγηση στο πρόβλημά του.

Όλοι έλεγαν καλά λόγια για τον Charles. Είχε υπάρξει πρόσκοπος και αποφοίτησε από το Λύκειο στα 17 του χρόνια. Έπειτα, έγινε πεζοναύτης και διακρίθηκε στο σώμα ως επίλεκτος σκοπευτής. Μάλιστα, αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του, μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου παρακολουθούσε τη σχολή αρχιτεκτόνων-μηχανικών. Όμως, την 1η Αυγούστου του 1966, ο Charles σκότωσε τη σύζυγο και τη μητέρα του ισχυριζόμενος ότι δεν ήθελε να έρθουν αντιμέτωπες με τη δύσκολη κατάσταση που θα ακολουθούσε. Δήλωνε, μάλιστα, ότι αγαπούσε πολύ και τις δύο.

Το επόμενο πρωί, ο ίδιος έφτασε στον πύργο του Πανεπιστημίου του Τέξας έχοντας μαζί του έξι όπλα, πυρομαχικά, μαχαίρια, φαγητό και νερό. Σκότωσε τον υπάλληλο που βρισκόταν στην υποδοχή και, στη συνέχεια, πυροβόλησε άλλους τέσσερις ανθρώπους. Κατάφερε να φτάσει ως το παρατηρητήριο και άνοιξε πυρ εναντίον όλων των άτυχων περαστικών. Λόγω της ευστοχίας του, σκότωσε αρκετούς ανθρώπους, ακόμα και αυτούς που απείχαν αρκετά από τον στόχο του. Συνολικά, θανατώθηκαν 17 άτομα, μαζί με τον ίδιο, τον οποίο σκότωσε η αστυνομία το ίδιο μεσημέρι. Οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν άγγιξαν τους 31.

Φυσικά, πραγματοποιήθηκε η νεκροψία, όπως ο ίδιος ο Charles είχε ζητήσει πριν ξεκινήσει το φονικό. Πράγματι, στον εγκέφαλό του βρέθηκε ένας όγκος μεγέθους καρυδιού στη δεξιά του αμυγδαλή.”

Μέσα από την αφήγηση αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας, κατανοούμε τον ρόλο που παίζει η αμυγδαλή στο συναίσθημα και, φυσικά, στις αρνητικές σκέψεις. Ο Charles κατάφερε να ξεπεράσει τον φόβο του, με αποτέλεσμα οι ιδιαίτερες ιδέες του να τον ωθήσουν σε ακραίες συμπεριφορές. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν άνθρωπο που έσπειρε τον θάνατο, όχι επειδή ήταν ένας κακός άνθρωπος και ήθελε να βλάψει τους συνανθρώπους του, όπως θα λέγαμε σε μια κοινή μας συζήτηση, αλλά πιθανότατα εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του και του όγκου του στο συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου.


Προτεινόμενη βιβλιογραφία

Adolphs, R., Tranel. D. (2004). “Impaired judgments of sadness but not happiness following bilateral amygdala damage”. Journal of Cognitive Neuroscience, 16, 453-462.

Helmer, W. J. (1986). “The madman on the Tower”. Texas Monthly. Ανακτήθηκε 5 Μαρτίου, 2017 από: http://www.texasmonthly.com/articles/the-madman-on-the-tower/

Pinel, P. J. J. (2011). Βιοψυχολογία. Αθήνα: Έλλην.