Άρθρο: Dr. Gary Lewandowski
Καθηγητής Ψυχολογίας

Μετάφραση: Εύη Διαμαντοπούλου
Φοιτήτρια Κοινωνιολογίας


Η τηλεόραση συχνά κατακρίνεται σαν συνήθεια.  Αν η μαμά σου ήταν σαν τη δική μου, συχνά θα σε προειδοποιούσε  πως αν κάτσεις πολύ ώρα μπροστά από την τηλεόραση, τότε αυτή (η τηλεόραση) θα σου “σαπίσει το μυαλό”. Βάλε στην άκρη την ικανότητα που έχει η τηλεόραση να υποβαθμίζει τον εγκέφαλο σου, γιατί το να βλέπεις τηλεόραση είναι απολαυστικό, είναι εμφανές πως κάπου υπάρχει μια παγίδα σε όλη αυτή την ιστορία. Κάτι το οποίο μας αρέσει τόσο πολύ, πρέπει να έχει μια επιβλαβή πλευρά, περιλαμβάνοντας και  το να βλάψει τη σχέση σου, σωστά; Μη βιάζεσαι.. Ένα πρόσφατο άρθρο από την εφημερίδα  «Προσωπικές και Κοινωνικές Σχέσεις» υποστηρίζει πως σύμφωνα με κάποιες έρευνες το να βλέπεις τηλεόραση με τον σύντροφο σου μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει τη σχέση σας .

Οι Gomillion, Gabriel, Kawakami και Young (2017) ζήτησαν από 259 φοιτητές που ήταν σε σχέση (διάρκεια σχέσης από 16 μήνες και πάνω), να παρέχουν πληροφορίες για το πώς μοιράζονται τις σχέσεις τους (π.χ. Σε ποιο βαθμό θα λέγατε πως εσείς και ο σύντροφος σας είστε στους ίδιους κοινωνικούς  κύκλους;), πως μοιράζονται την χρήση των μέσων μαζικής επικοινωνίας (π.χ. πόσο συχνά οι σύντροφοι βλέπουν τηλεόραση/ταινίες ή διαβάζουν βιβλία μαζί), καθώς και για την ποιότητα της σχέσης τους (π.χ. ‘’Είμαι δεσμευμένος να συμμετέχω στη σχέση μας’’). Αυτοί που ανέφεραν καλύτερη ποιότητα στη σχέση τους, ανέφεραν επίσης πως μοιράζονταν περισσότερους κοινούς φίλους και χρήση των Μ.Μ.Ε . Τα πλεονεκτήματα του να μοιράζεσαι τα Μ.Μ.Ε σε μία ποιοτική σχέση ενισχύθηκαν στις περιπτώσεις που το ζευγάρι δεν είχε τόσους κοινούς φίλους. Με άλλα λόγια, το να βλέπουν τηλεόραση ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό όταν τα ζευγάρια δεν είχαν τόσους πολλούς κοινούς φίλους. Όλα μαζί τα αποτελέσματα υποδεικύουν την σημασία του να μοιραζόμαστε δραστηριότητες, και αναδεικνύουν πως τα ζευγάρια μπορούν να προσαρμοστούν σε τρόπους που θα οφελήσουν την σχέση τους. Ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη κοινών φίλων, οι δυο σύντροφοι μπορούν να ‘καλυφθούν’ δίνοντας περισσότερη σημασία στον διαμοιρασμό των Μ.Μ.Ε.

Μία δεύτερη μελέτη εξέτασε την πιθανότητα η κοινή χρήση των μέσων να αποτελέι μια σημαντική στρατιγική για εκείνα τα ζευγάρια που δεν έχουν κοινούς φίλους. Οι ερευνητές ζήτησαν απο 131 φοιτητές που ήταν σε σχέση (από 19 μήνες και πάνω)  να επικεντρωθούν στο πόσους φίλους μοιράζονταν με τον σύντροφο τους. Στους  μισούς  από τους συμμετέχοντες ανατέθηκε τυχαία να συγκεντρώσουν τους φίλους που μοιράζονταν με τους συντρόφους τους, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που μοιράζονταν με κοινούς φίλους και φίλους του συντρόφου τους με τους οποίους είχαν δεθεί. Στο υπόλοιπο μισό των συμμετεχόντων ζητήθηκε να επικεντρωθούν στους φίλους που διέφεραν από αυτούς του παρτενέρ τους. Έπειτα το δείγμα των φοιτητών συμπλήρωσε τα μέτρα των κινήτρων στο να μοιράζονται τα Μ.Μ.Ε (π.χ. ποσο επιθυμούν να βλέπουν τις αγαπημένες τους σειρές/τανίες  με τους συντρόφους τους), και το ποσό της ικανοποίησης που εκλαμβάνουν από τη σχέση τους (π.χ. Είμαι υπερβολικά χαρούμενος με την παροντική ρομαντική μου σχέση). Όταν οι συμμετέχοντες παροτρύνθηκαν (από τα αποτελέσματα των ερευνών) να διαπιστώσουν πως είχαν λιγότερες κοινωνικές διασυνδέσεις ( σε αντίθεση με αυτούς που είχαν πλειθώρα κοινωνικών διασυνδέσεων), η συνήθεια του να μοιράζεσαι με τον αγαπημένο ήταν πιο ελκυστική και επωφελούσε περισσότερο την σχέση. Όσο και αν θα ήθελα να σας πω πως αυτή η μελέτη σας δίνει το ελεύθερο να βλέπετε όλες τις αγαπημένες σας σειρές κάθε βράδυ με το σύντροφο σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να έχετε κατά νου. Σίγουρα δεν μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτή την έρευνα ότι η τηλεόραση και οι ταινίες έχουν ένα ειδικό ή μοναδικό πλεονέκτημα για τις σχέσεις μας σε σχέση με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που μπορεί να μοιραζόμαστε. H πλατφόρμα των μέσων δεν είναι υπεύθυνη για την βελτίωση των σχέσεων, αλλα πιο πολύ το γεγονός πως τα ζευγάρια μοιράζονται μια εμπειρία και ως αποτέλεσμα έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία και κοινά πράγματα να συζητήσουν.  Έχοντας αυτό κατά νου, είναι επίσης πιθανό, το να περάσει το ζευγάρι μαζί μια ώρα πηγαίνοντας για τρέξιμο ή παίζοντας επιτραπέζια παιχίδια να έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με την κοινή χρήση των Μ.Μ.Ε . Λέγοντας αυτά, αν εσύ και ο σύντροφος σου βρίσκετε την ώρα στο Netflix πιο διασκεδαστική από το να τρέχετε ή να παίζετε σκάκι μαζί, δεν θα έπρεπε να αισθάνεστε ένοχοι επειδή χαλαρώνετε στον καναπέ βλέποντας Game of Thrones ή This is Us… μπορεί απλά να βοηθήσει τη σχέση σας.


Βιβλιογραφικές αναφορές

Gomillion, S., Gabriel, S., Kawakami, K., & Young, A. F. (2017). Let’s stay home and watch TV: The benefits of shared media use for close relationships. Journal of Social and Personal Relationships, 34, 855-874.