Άρθρο: Μαρία Μαθιουδάκη,
Φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: Θεοδώρα Βαγιώτη,
Φιλόλογος


«Ερωτευμένος;
Είναι  σαν όνειρο!»
«Πετάμε στον ουρανό!»
«Με λουλούδια…»
«Αιωρούμαστε! Βζινννννννν!»

Ερωτευμένος  μια λέξη που ηχεί τόσο όμορφα κλείνοντας μέσα της όλη την χρωματική παλέτα των συναισθημάτων. Από μόνο του είναι ένα συναίσθημα εξουσιαστικό, διεκδικητικό∙ μοιάζει ίσως με μια λαίλαπα που εισβάλλει στη ζωή μας προκαλώντας απανωτές ταλαντώσεις ή με μικρές χιλιάδες πεταλούδες που φτερουγίζουν στο στομάχι μας ή με μια καρδιά που πάλλεται από ευτυχία και αδυνατεί να μείνει στη θέση της κάθε φορά που συναντά το άλλο της μισό…

Κάπως έτσι φαίνεται ότι νιώθει και το αγόρι της μικρού μήκους ταινίας «Ιn a Heartbeat». O Sherwin, όπως αποκαλύπτει η συμπεριφορά του, είναι μάλλον ερωτευμένος. Ερωτευμένος με ένα από τα πιο δημοφιλή αγόρια του σχολείου του. Ωστόσο διστάζει να αποκαλύψει τα συναισθήματα του. Μία μέρα όμως η καρδιά του, στη θέα του προσώπου που την έχει κάνει να φτερουγίζει από έρωτα, ξεπηδάει κυριολεκτικά από το στήθος του αποφασισμένη να διεκδικήσει αυτό που τόσο πολύ επιθυμεί. Από την άλλη ο Sherwin προσπαθεί εναγωνίως να τη βάλει πίσω  στη θέση της, πριν ανακαλύψει κάποιος από τους συμμαθητές του, τι πραγματικά νιώθει.

O Sherwin φοβούμενος ίσως την αντίδραση των συμμαθητών του σε μια ενδεχόμενη αποκάλυψη του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου, προσπαθεί να καταπνίξει τα συναισθήματα του, τα οποία χαρακτηρίζονται από την εφηβική αθωότητα και αγνότητα. Όσο εκείνος συνεχίζει να είναι κρυμμένος στην ντουλάπα του, όσο προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του να καταπιέσει κάτι τόσο συναρπαστικό, όπως είναι ο έρωτας,  η καρδιά του πασχίζει να διεκδικήσει με απλότητα και αμεσότητα τον τρόπο με τον οποίο εκείνη πιστεύει ότι είναι όμορφο να ζει. Φτερουγίζει, απεγκλωβίζεται από το σκοτεινό κουτί που την κλείνει ο Sherwin και τρέχει να βρει το άτομο που την κάνει να «κοκκινίζει» ακόμη περισσότερο. O μικρός πρωταγωνιστής είναι ανάμεσα σε ένα «όχι» και «ναι», ανάμεσα σε ένα «δεν μπορώ» και «θέλω». Φοβάται να αφήσει έξω αυτό που η καρδιά του φωνάζει και ο φόβος του είναι σαν και να τον φιμώνει. H καρδιά του όμως πλέον δεν αντέχει άλλο, τον αναγκάζει να βγει από την ντουλάπα του αφήνοντας μέσα τους δαίμονες του, το φόβο και τις άμυνες του και να ζήσει όπως νιώθει, αφήνοντας τον εαυτό του ελεύθερο να αισθανθεί, να εκφραστεί, να διαφοροποιηθεί. Aυτό που θέλει ενδεχομένως να του δείξει έμπρακτα η καρδιά του είναι ότι το να καταδικάσει τα συναισθήματα του, βάζοντας τους την ταμπέλα «Είναι λάθος, δεν αξίζει να το πω», μόνο περισσότερη σύγχυση και προβλήματα μπορεί να φέρει στο μέλλον.

Η καταπίεση των συναισθημάτων είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται συχνά από τα άτομα, στοχεύοντας στη ρύθμιση του συναισθήματος.  Αυτό που συχνά δε γίνεται αντιληπτό είναι ότι το άτομο μπορεί να μην εκφράζει αυτό που αισθάνεται, συνεχίζει όμως να το βιώνει εσωτερικά. Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν το σώμα λειτουργεί  συχνά σαν ένα μεγάλο δοχείο, μέσα στο οποίο χύνονται όλα τα εκείνα τα συναισθήματα που έχουν επιλεχθεί να φυλαχθούν σε κάποιο «κλειστό χώρο». Κάποια στιγμή όμως το σώμα αργά ή γρήγορα θα αντιδράσει ∙ η καρδιά του Sherwin ξεκίνησε να κυνηγάει μόνη της αυτό που λαχταρούσε. Ενώ λοιπόν φαινομενικά η προσπάθεια κάποιου να πνίξει αυτό που νιώθει θεωρείται μια αποτελεσματική τακτική αποφυγής του όποιου πόνου, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ πιο επώδυνη. Και αυτό, γιατί στερεί, κατά κάποιο τρόπο, την ελευθερία μας, δε μας αφήνει να έλθουμε κοντά με τους άλλους, να αποκτήσουμε αυτό που πιστεύουμε ότι μας αξίζει, να είμαστε αυτοί που επιθυμούμε.

Ο έρωτας  όμως είναι ελευθερία, είναι ανακάλυψη – ανακάλυψη του εαυτού και του άλλου, είναι μια διαδικασία ωρίμανσης. Επομένως, η προσπάθεια να περιορίσουμε κάτι τόσο όμορφο και τόσο τρυφερό μόνο ωφέλιμο δεν μπορεί να είναι. Στην τελική ακόμη και αν χάσεις, μόνο να κερδίσεις μπορείς, αν επιτρέψεις στον εαυτό σου να νιώσει!


Προτεινόμενη βιβλιογραφία

Dautremer, R (2010). Ο ερωτευμένος  (μετάφραση: Κλαιρ Νεβέ) ( 1η έκδ.) . Αθήνα : Μεταίχμιο.

Velotti, P., Balzarotti, S., Tagliabue, S., English, T., Zavattini, G. C., & Gross, J. J. (2016). “Emotional suppression in early marriage: Actor, partner, and similarity effects on marital quality”. Journal of Social and Personal Relationships, 33(3), 277-302.