Λευτέρης Ανέστης
Ψυχολόγος


Πολλοί άνθρωποι σήμερα εμπλέκονται σε σχέσεις «express», σχέσεις που συνήθως ξεκινούν από ένα κοινωνικό δίκτυο και τελειώνουν σύντομα για να πάρει σειρά ο επόμενος. Στην «κρεαταγορά» του διαδικτύου η ποικιλία είναι τεράστια, οι «πειρασμοί» πολλοί και η διαπροσωπική αλλοτρίωση καραδοκεί. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να «συνδεθούμε» πραγματικά με έναν άνθρωπο;

Ο καθένας θα μπορούσε να δώσει διαφορετικές απαντήσεις βασισμένος στις εμπειρίες του. Ίσως φταίει το γεγονός ότι είμαστε πιο επιφανειακοί από όσο θέλουμε να παραδεχτούμε ή ίσως αρκετοί από μας να φοβόμαστε την ουσιαστική δέσμευση. Κάτι που παραλείπουμε όμως πολλές φορές να σκεφτούμε είναι ότι δε δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να γνωρίσουμε πραγματικά ποιον έχουμε απέναντί μας. Είναι φυσιολογικό η εξωτερική εμφάνιση να αποτελεί το ερέθισμα εκείνο που πυροδοτεί το ερωτικό ενδιαφέρον, δε μπορεί όμως από μόνη της να συντηρήσει μια σχέση.

Τα «επιτυχημένα» ζευγάρια είναι εκείνα που καταφέρνουν να δημιουργήσουν μία «κοινή αφήγηση» μέσα στην οποία η ταυτότητα του κάθε μέλους παραμένει αναλλοίωτη και η «προσωπική αφήγηση» συνεχίζει να πλάθεται. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η ικανότητα ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι, μιας επικοινωνίας που πέρα από την έκφραση των συναισθημάτων και την ενσυναίσθηση, χαρακτηρίζεται από πηγαίο ενδιαφέρον «να σε γνωρίσω» και «να σε αποδεχτώ», από την πηγαία ανάγκη «να με γνωρίσεις» και «να με αποδεχτείς».

Οι σχέσεις αυτές βασίζονται σε γερά θεμέλια που χτίστηκαν μέσα από ουσιαστικό διάλογο. Ο διάλογος αυτός είναι μία συνεχής διαδικασία με σκοπό να φέρει δύο άτομα πιο κοντά. Οι δύο πλευρές αφήνουν την «αλήθεια» τους να ξεδιπλωθεί, ξεγυμνώνονται από άμυνες και αποκαλύπτουν τα τραύματα, τα όνειρα και τους φόβους τους. Οι άνθρωποι είναι τότε πραγματικά ευάλωτοι και ταυτόχρονα πραγματικά γοητευτικοί. Μέσα από το άκουσμα των αφηγήσεων του άλλου και το μοίρασμα της δικής μας ιστορίας ο έρωτας παίρνει μία νέα μορφή, η αγκαλιά αποκτά το συμβολικό νόημα της απόλυτης αποδοχής και το φιλί σφραγίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Την επόμενη φορά που θα βρείτε κάποιον που σας ενδιαφέρει και νιώσετε την ανάγκη να τον γνωρίσετε πραγματικά, μην αρκεστείτε σε επιφανειακές ερωτήσεις και τα ραντεβού χωρίς νόημα με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και τη σεξουαλική ικανοποίηση.

Ζητήστε από τον άλλο να σας διηγηθεί ιστορίες.

Ρωτήστε για τις εμπειρίες που έχουν διαμορφώσει τον άνθρωπο που βλέπετε σήμερα.

Ρωτήστε για τα λάθη που έκανε και τα μαθήματα που πήρε από αυτά.

Ρωτήστε για τις αξίες, τα παιδικά χρόνια, τα όνειρα, τους κρυφούς πόθους …

Ίσως έτσι καταφέρετε να ερωτευτείτε κάτι πέρα από αυτό που βλέπετε.


Προτεινόμενη βιβλιογραφία

Giddens, A. (2013). The transformation of intimacy: Sexuality, love and eroticism in modern societies. John Wiley & Sons.