Κείμενο: Κατερίνα Τσιτούρα
Φιλόλογος


Ξέρω.. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αλήθεια είναι μια και αδιαμφισβήτητη και ο καθένας μας παραδέχεται ότι το μονοπάτι της αρετής απαιτεί απόλυτη ειλικρίνεια. Λες πάντοτε την πραγματική σου γνώμη; Τι υπάρχει, άραγε, πίσω από τα επιτηδευμένα χαμόγελα, τις ευγενικές κριτικές και τις ‘καλοπροαίρετες’ συμβουλές  που συνοδεύουν τις κοινωνικές σου επαφές; Πόσο κρύβεσαι από τους άλλους και πόσο από τον ίδιο σου τον εαυτό, τελικά;

Ας το εξομολογηθούμε πρώτα σε εμάς, σε εκείνο το σκοτεινό δωμάτιο της αυτογνωσίας, αφού τραβήξουμε τις κουρτίνες των παραθύρων και προφυλάξουμε το Εγώ μας από τα αδιάκριτα βλέμματα που επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τις πιο υποχθόνιες σκέψεις μας, πως στο παιχνίδι της κοινωνικής υποκρισίας έχουμε επιδείξει,κατά καιρούς ερμηνείες οσκαρικών προδιαγραφών και ας αναρωτηθούμε εαν το χρυσό αγαλματίδιο θα μας σώσει από τις αλήθειες που φοβόμαστε να παραδεχτούμε ή θα βγάλει, κάποτε, πόδια φτερωτά και θα μας καταδιώξει μέχρι τη στιγμή που  αποφασίσουμε να αντικρίσουμε κατάματα τις ανασφάλειές μας και σταματήσουμε να τις προβάλλουμε στους γύρω μας.

Τι λέμε, λοιπόν, και τι εννοούμε;

  • Όταν αντικρίζεις στην οθόνη του υπολογιστή τη φωτογραφία της σνομπ συναδέλφου, με μαγιο brazilian, να επιδεικνύει φιλάρεσκα τις ιδανικές τις αναλογίες και το χαμόγελό της να ταυτίζεται με τη φράση ή ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο με δικαίωσε τόσο που αξίζω το χειροκρότημά σας’.

 Τι λες:

Κοίτα την κακομοίρα, πόση ανάγκη επίδειξης έχει! Κλασική περίπτωση ναρκισιστικής διαταραχής προσωπικότητας που πηγάζει από έλλειψη αποδοχής από το οικογενειακό περιβάλλον.

Τι εννοείς:

Τη μισώ. Θα ήθελα πολύ να έχω το σώμα της, ωστόσο αδυνατώ να αντισταθώ στους σύνθετους υδατάνθρακες. Που θα πάει όμως… Από Δευτέρα αρχίζω δίαιτα και γυμναστήριο, όποτε σύντομα θα ποστάρω και εγώ στο facebook τους καλογραμμωμένους μου κοιλιακούς.

  •  Όταν σε πληροφορούν ότι η πάντα επιτυχημένα σε όλα πρώην συμμαθήτριά σου πήρε προαγωγή:

 Τι λες:

Μπράβο της.! Θυσίασε, βέβαια, όλη της τη ζωή στην καριέρα της.  Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως η υπερβολική προσήλωση στην επαγγελματική εξέλιξη μπορεί και να πηγάζει από μια βαθύτατη ανασφάλεια.Απλώς το αναφέρω, σαν τροφή  για σκέψη…

Τι εννοείς:

Εγώ χτυπιέμαι 12ωρα στη πιο πληκτική δουλειά του πλανήτη και εκείνη έχει κατακτήσει τον κόσμο όλον. Πόσο θα ήθελα να βρισκόμουν στη θέση της!

  •  Για τον φίλο που πάντοτε τριγυρίζει  με μια βαλίτσα στο χέρι:

Τι λες:

Αυτός ο Γιώργος καλό παιδί μα πολύ φευγάτο.. Υποφέρει από το σύνδρομο του Πίτερ Παν, καθώς τρέχει για να ξεφύγει από τις ευθύνες της ωριμότητας.

Τι εννοείς:

Πόσο ζηλεύω εκείνους τους ξέγνοιαστους ταξιδιώτες που ακολουθούν τα όνειρά τους. Εγώ, από την άλλη, τρέμω ακόμη και τη διαδρομή για τη δουλειά να αλλάξω, μην τυχόν χαθώ και κινητοποιηθεί το silver alert. H για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, μην τυχόν χαθώ και τελικά δεν κινητοποιηθεί κανείς γιατί πολύ απλά ίσως δεν νοιαστεί και κανείς.

  •  Για τον πιο γοητευτικό άντρα του κόσμου, με τον οποίο τυχαίνει να έχει σχέση η φίλη σου:

Τι λες:

Ωραίος ο Μάνος βρε παιδιά αλλά δεν εμπνέει και τόση σοβαρότητα, εδώ που τα λέμε. Σα να παίζει και λίγο το ματάκι του. Δεν είναι αυτός για οικογένεια.

Τι εννοείς:

Θα ήθελα πολύ να απαγάγω τον Μάνο και να κλειστώ μαζί του σε ένα δωμάτιο χωρίς πόρτες και παράθυρα για το υπόλοιπο της ζωής μου, μα εκείνος ούτε που θα γύριζε ποτέ να με κοιτάξει. Ας βρει λοιπόν και η Μαρία έναν άντρα με σώμα πατάτας, σχήμα κεφαλιού κολοκύθας και χιούμορ  επιθεώρησης  σαν τον δικό μου για να πάψω και εγώ να πρασινίζω από ζήλια

  • Για τη γνωστή που αποφάσισε να χωρίσει τη μακροχρόνια βαρετή σχέση της.

Τι λες:

Το σκέφτηκε καλά στα 35 της; Δεν υπάρχουν πολλοί σωστοί άνθρωποι εκεί έξω.

Tι εννοείς:

Βρήκε το θάρρος να απελευθερωθεί από μια τελματωμένη σχέση ενώ εγώ τρέμω μπας και μου φύγει το κελεπούρια με τα αραιωμένα μαλλιά , το αγελαδινό βλέμμα και τη χλιαρή σεξουαλικότητα.

  • Για την πανέμορφη φίλη που μια ζωή καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε υπερπληθώρα επίδοξων εραστών:

Τι λες:

Αυτό το κορίτσι το τραβάει το μπέρδεμα. Πότε θα κατασταλάξει επιτέλους ; Δεν την καταλαβαίνω καθόλου λοιπόν. Εγώ, ξέρετε, είμαι σταθερή στις επιλογές μου και κόβω με μιας τον αέρα των πιθανών μνηστήρων.

Τι εννοείς:

Ούτε αρσενική μύγα δεν με πλησιάζει αλλά προφασίζομαι την εκλεκτική για να μην πάρετε είδηση την απόγνωσή μου.

  • Στον πρώην που σε παράτησε ξαφνικά ενώ εσύ πρόβαρες ήδη τους όρκους αιώνιας αγάπης και είχες αγοράσει νυφικό με τις οικονομίες μιας ζωής:

Τι λες:

Mάνο και εσύ εδώ; Πω πω, πως περνάει ο καιρός. Τρόμαξα να σε αναγνωρίσω βρε παιδί μου.

Τι εννοείς:

Σε είδα από ένα χιλιόμετρο μακριά και μετά από εξουθενωτικό τρέξιμο κατάφερα να σε προλάβω για να σε παρακαλέσω να γυρίσεις πίσω, μεγάλε έρωτα της ζωής μου.

  • Για τον πρώην που σε χώρισε γιατί ήθελε να τα βρει με τον εαυτό του και τελικά τα  βρήκε με την καινούρια αγαπημένη του:

Τι λες:

Τον είδα , που λέτε, στο μπαρ με μια ξανθιά από εκείνες τις δεύτερες, που παρουσιάζουν μεσημεριανάδικα σε παρακμιακά τοπικά κανάλια.

Τι εννοείς:

Η νέα, ξανθιά αγαπημένη του θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μοντέλο της victoria secret αλλά την κέρδισε η δικηγορία, έχει και τρία μεταπτυχιακά και σπάω το κεφάλι μου να της βρω ένα ψεγάδι μα είναι αδύνατον, όποτε, αφού ρίξω σε εσάς το φαρμάκι μου, θα αποσυρθώ κλαίγοντας στο δωμάτιό μου.

  • Στον εαυτό σου σε στιγμές που το σύμπαν συνωμοτεί για να σε εξαγριώσει:

Τι λες:

Είναι προφανές ότι έχουν στραφεί όλοι εναντίον μου. Ο διευθυντής μου έχει γινει παράλογος, οι συνάδελφοί μου με αντιπαθούν, οι φίλοι μου με κριτικάρουν και η σχέση μου αδιαφορεί για το δράμα που βιώνω.

Τι εννοείς:

Εντάξει, ξεχάσω να παραδώσω στον διευθυντή τον φάκελο, οι συνάδελφοι μου με άκουσαν να σχολιάζω τις ομολογουμένως ανεκδιήγητες στυλιστικές τους επιλογές, οι φίλοι μου βαρέθηκαν να τους μιλάω επί 24ώρου βάσης για τις υπαρξιακές ανησυχίες που βιώνω την τελευταία δεκαετία και η σχέση μου δεν ανταπέδωσε το εκατοστό μήνυμα του Σαββάτου που απέστειλα στις 5 τα ξημερώματα, καθώς, ενδεχομένως , έγειρε στην αγκαλιά του Μορφέα. Το παραδέχομαι… Φταίω…

 Και κάπου εδώ, σας αφήνω, να μετράτε τις μέρες των διακοπών που απομένουν και τα ψέματα που πάντοτε λέμε στον εαυτό μας, όταν εκεί, κάπου στα τέλη Αυγούστου, ισχυριζόμαστε πως το καλοκαίρι δεν τέλειωσε ακόμη…

Και όπως έλεγε και ο Αμερικάνος κωμικός, Groucho Marx : ”Το μυστικό της ζωής είναι η ειλικρίνεια και η τιμιότητα. Αν μπορείς να το προσποιηθείς αυτό, τα κατάφερες…”